دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت
پایان نامه ارشد رشته مدیریت
با عنوان :
بررسی نقش پرورش کرم ابریشم در اقتصاد خانوارهای روستایی شهرستان صومعه سرا
تکه هایی از متن پایان نامه به عنوان نمونه :
(ممکن است هنگام انتقال از فایل اصلی به داخل سایت بعضی متون به هم بریزد یا بعضی نمادها و اشکال درج نشود ولی در فایل دانلودی همه چیز مرتب و کامل است)
چکیده
توسعه بخش کشاورزی و روند بهبود زندگی روستائیان باید یکی از مسائل اساسی برنامه های توسعه اقتصادی باشد. دستیابی به توسعه ای هماهنگ بدون توسعه بخش کشاورزی غیر ممکن می باشد. بویژه اگر توسعه اقتصادی و اجتماعی در مفهوم جدا شدن از وابستگی ها و به نوع رسیدن به خودکفایی مطرح شود.
رسیدن به خود کفایی لازمه بهبود وضعیت اقتصادی می باشد لازم است تا در روستاها کارهایی رواج یابد تا وضعیت اقتصادی را بهبود دهد به همین دلیل فعالیتهایی مانند پرورش کرم ابریشم در کنار سایر فعالیت های اقتصادی در سالهای اخیر موجب بهبود درآمد روستائیان می گردد
این تحقیق به منظور بررسی نقش پرورش کرم ابریشم در اقتصاد خانوارهای روستایی شهرستان صومعه سرا انجام شده است هدف این تحقیق بررسی اثرات اقتصادی تولید و پرورش کرم در اقتصاد خانوارهای روستایی می پردازد روش تحقیق توصیفی و تحلیل بوده و برای جمع اوری اطلاعات از رونهای کتابخانه ای و میدانی استفاده شده است. برای جمع آوری اطلاعات در کنار مطالعات کتابخانه به تکمیل پرسشنامه از خانوارهای روستایی اقدام شده است نحوه انتخاب حجم نمونه جدول استاندارد مورگان و تعداد آن 379 خانوار می باشد که بصورت تصادفی تکمیل گردیده و نتایج بدست آمده نشان می دهد با توجه به اینکه مدت پرورش کرم ابریشم یک دوره 45 روزه است و میزان هزینه آن نسبت به فعالیتهای دیگر کمتر است بنابراین درآمد خوبی را برای خانوارها ایجاد می کند و افراد روستایی علاقمند هستند که به این شغل بپردازند.
مقدمه
فعالیتهای اقتصادی عبارتست از مجموعه فعالیت ها ی فردی و اجتماعی که در محیط روستا و به منظور گذران زندگی و تامین رفاه مادی روستائیان به وقوع می پیوندد و در کل اقتصاد روستا را تشکیل می دهددر هر جامعه ای با توجه به زمان و سیاست های کلی جهان و جامعه در حال تغییر و تحول می باشد.
امروزه توجه به اهمیت تولیدات کشاورزی در امنیت غذایی جامعه و نیز ضرورت توجه به ابعاد اقتصادی تولید امری اجتناب ناپذیر است. عدم آگاهی کشاورزان در این زمینه می تواند خطر بزرگی را متوجه اقتصاد کشاورزی و دیگر بخشهای تولید وارد کند . به منظور نیل به امنیت غذایی علاوه بر اتخاذ سیاستهای مطلوب و برخورداری از منابع کافی ، باید تولید کشاورزی به گونه ای باشد که تمامی نیازهای جامعه را بر آورده سازد.
علاوه بر طرف کردن نیازهای جامعه لازم است تا درآمد کشاورزان را افزایش دهد . پرورش کرم ابریشم از جمله فعالیتهایی است که از گذشته در استان گیلان رواج داشته و امروزه اگر چه کم رنگتر از گذشته است اما بعنوان فعالیت مکمل در کنار سایر فعالیتها همچنان ادامه دارد در این تحقیق به بررسی نقش پرورش کرم ابریشم در اقتصاد خانوارها پرداخته شده که در 5 فصل به ترتیب زیر می باشد
فصل اول : کلیات تحقیق می باشد که شامل بیان مسئله ، فرضیه ، هدف و سوال می باشد
فصل دوم : مروری بر ادبیات تحقیق است که شامل تئوریها و نظریه های مرتبط با موضوع می باشد
فصل سوم : مواد و روش اجرای تحقیق است که در آن به تشریح روش تحقیق و ویژگیهای جغرافیایی پرداخته شده است
فصل چهارم : یافته های تحقیق می باشد که شامل یافته های توصیفی و تحلیلی می باشد که به تشریح مسئله تحقیق پرداخته شده است
فصل پنجم : نتیجه گیری ، پیشنهادات و آزمون فرضیه ها می باشد که در آن به اثبات فرضیه و نتیجه گیری از یافته ها و آزمون فرضیه ها پرداخته شده است.
1-1.بیان مسئله
توسعه بخش کشاورزی و روند بهبود زندگی روستائیان باید یکی از مسائل اساسی برنامه های توسعه اقتصادی باشد. دستیابی به توسعه ای هماهنگ بدون توسعه بخش کشاورزی غیر ممکن می باشد. بویژه اگر توسعه اقتصادی و اجتماعی در مفهوم جدا شدن از وابستگی ها و به نوع رسیدن به خودکفایی مطرح شود. توسعه بخش کشاورزی و روستایی اهمیت بیشتری پیدا می کند. زیرا این بخش و نیروی انسانی شاغل در آن مسئول تامین مواد غذایی و مواد مورد نیاز برای جمعت فزاینده کشور است. لذا لازم است جامعه روستایی جایگاهی شایسته در کل فرایند توسعه بازیابد و بتواند نیازهای غذایی , و برخی مواد اولیه صنایع را که امروزه به عنوان عامل حیاتی در سرنوشت کشور است و با بهره گیری ازمنابع تولید داخلی تامین نماید. تحقق این امر برای رفع موانع و بهبود شرایط کار و زندگی در بخش روستایی است و به طور یقین نیل به این هدف نیز جز از طریق بکار گرفتن یک نظام برنامه ریزی مناسب مقدور نیست که در ایران از زمان های قدیم انجام می گرفته و تا امروز نیز بسیاری از کشاورزان روستایی از این طریق امرار معاش می کردند. شهرستان صومعه سرا با دارا بودن 142 نقطه روستایی در موقعیت جلگه ای قرار دارد. فعالیت غالب در روستاهای شهرستان صومعه سرا کشاورزی مبتنی بر زراعت برنج است. در سالهای اخیر صنوبر کاری نیز رونق بسیار یافته است و در این تحولات ، پرورش کرم ابریشم که در گذشته نقش بسزایی در اقتصاد روستاهای این شهرستان داشته است نقش خود را تا اندازه زیادی از دست داده ولی علی رغم آن تعداد قابل توجهی از خانوارهای روستایی به این فعالیت اشتغال دارند. این پژوهش بر آن است تا ضمن بررسی تحولات این فعالیت اقتصادی در سالهای اخیر علل این تغییرات را شناسایی کرده و ضمن تعیین نقش این فعالیت در اقتصاد روستاهای شهرستان راهکارهایی برای توسعه آن ارائه نماید و به این سوال اصلی تحقیق پاسخ دهد که تا چه اندازه کرم ابریشم در اقتصاد خانوارهای روستایی شهرستان صومعه سرا تاثیر گذار است.
1-2- اهمیت و ضرورت
با توجه به اینکه فعالیت کشاورزی بخش مهمی از فعالیتهای جامعه را تشکیل می دهد زیرا که امنیت غذایی جامعه به عهده بخش کشاورزی است از طرفی بخش اعظمی از جمعیت را روستائیان تشکیل می دهد که از این طریق امرار معاش می کنند و از طرفی محدود بودن فرصتهای شغلی در روستا ضرورت توجه به بخش کشاورزی را ضروری می نماید بنابر این پرداختن به بحث کشاورزی اهمیت خاصی دارد و همچنین با توجه به اینکه شهرستان صومعه سرا در گذشته یکی از تولید کنندگان عمده در بخش پرورش کرم ابریشم بوده است و در حال حاضر نیز این فعالیت در این شهرستان انجام می شود بنابر این پرداختن به مسئله اثرات اقتصادی پرورش کرم ابریشم در این تحقیق ضرورت دارد .
1-3- اهداف تحقیق
هدف اصلی تحقیق « بررسی اثرات پرورش کرم ابریشم در اقتصادی خانوارهای روستایی شهرستان صومعه سرا» است . دیگر اهداف تحقیق عبارتند از:
1- تعیین وضعیت تولید کرم ابریشم در بین خانوارهای روستایی
2- تعیین وضعیت اقتصادی خانوارهای کشاورز شهرستان صومعه سرا
3- تعیین مسائل و مشکلات تولید کرم ابریشم در بین خانوارهای روستایی شهرستان صومعه سرا
1-4- پرسش های تحقیق
پرسش های این تحقیق عبارتند از:
1- چه عواملی بر نوسان تولید کرم ابریشم تاثیرگذار است؟
2- پرورش کرم ابریشم در شهرستان صومعه سرا از نظر اقتصادی چه جایگاهی دارد؟
1-5.فرضیه های تحقیق
با توجه به اهداف و پرسش های تحقیق، دو فرضیه به شرح زیر طرح شده است:
آخرین نظرات