در کنار تمامی مزایایی که عرضه به عموم برای شرکتها به دنبال دارد، این فرآیند خالی از عیب نیست. عمومی شدن فرآیند پُرهزینهای محسوب میشود و نه تنها شامل هزینه های مستقیم ناشی از IPO میباشد، بلکه هزینه های مستمری در آینده به همراه خواهدداشت. هنگامی که شرکتها IPO را اجرا می کنند، ملزم هستند خود را با قوانین معینی در مورد شفافسازی اطلاعات تطبیق دهند. جنبه های مدیریت نظیر ساختار هیئت مدیره، پاداش مجریان و توافقات داخلی تحت بررسی عام در میآید. بهعلاوه، شرکتهای فهرست شده، ملزم به پایبندی ادامه وظایفی هستند که برای آنها مشخص شدهاست؛ به گونهای که باید اطلاعات و گزارشهای ترتیبی از کار خود را توسط تنظیمکنندگان مالی به بازار بورس ارائه نمایند. تمامی اینها، به هزینه و زمان نیاز دارد و بهعلاوه، اطلاعات استراتژیکی را در اختیار شرکتهای رقیب قرار میدهد، ازاینرو هیچگاه تضمینکننده موفقیت یک شرکت نبوده و درک چگونگی اجرای این فرآیند، بسیار ضروری است (خورشد،۲۰۱۱).
بیان مسئله
حجم قابل توجّهی از مطالعات، بیانگر این مطلب است که شرکتها پس از اجرای IPO با کاهش عملکرد روبهرو میشوند. جین و کینی[۱۴](۱۹۹۴) در مطالعه جامع خود، بیان کردند که شرکتها پس از اجرای نخستین عرضه عمومی با کاهش شدید عملکرد مواجه شده اند و مطالعات بعدی بسیاری، این موضوع را تأیید کردند. با توجّه به لزوم عمومیشدن و استفاده از منافع آن، این امر نگرانیهای زیادی را برانگیخته است و شناسایی عوامل کلیدی مؤثر بر اجرای موفقیتآمیز IPO، ضروری به نظر میرسد. با توجّه به کمبود مطالعات داخلی در این زمینه و اهمیّت موضوع، در پژوهش حاضر، به دنبال شناسایی این عوامل و اولویتبندی آنها میباشیم. متغیّرهای مستقلی که با توجّه به ادبیات موضوع در نظر گرفته شده اند عبارتند از: ویژگیهای مالی و اقتصادی شامل سرمایه اولیه[۱۵]، سوددهی اولیه[۱۶]، اندازه شرکت[۱۷]، سن شرکت[۱۸]، اهرم مالی[۱۹] و ویژگیهای مالکیت و بازار شامل زیر قیمت بودن[۲۰]، زمان ورود(بازار داغ[۲۱])، درصد عرضه اولیه[۲۲]، حجم عرضه اولیه[۲۳] و فاصله زمانی پذیرش و عرضه[۲۴]. متغیّر وابسته، عملکرد مالی آتی شرکت[۲۵] (پس از گذشت سه سال از اجرای IPO) میباشد که توسط معیار بازگشت سرمایه[۲۶] (ROE)، سنجیده میشود. همچنین با توجّه به شرایط عمومی بازار( با درنظرگرفتن درآمدهای نفی، مخارج دولت، نرخ رشد نقدینگی، نرخ ارز، نرخ تورم، رشد اقتصادی و شاخص قیمت بورس)، بازهی مورد مطالعه، به دو زیربازه جداگانه تقسیم بندی شدهاست که به صورت مجزا مورد مطالعه قرارگرفتهاند. در نهایت، به بررسی استواری متغیّرها و آزمون فرضیات در هر زیربازه و در کلّ بازه، پرداخته شدهاست.
ضرورت و اهمیت تحقیق
مطالعات بسیاری در زمینه عرضه عمومی اولیه صورت گرفته و جنبه های مختلفی از آن مورد بررسی قرار گرفتهاست. یک موضوع مهم در ارتباط با IPOها، مسأله کاهش عملکرد است و مطالعات نشان دادهاست که شواهد بسیاری وجود دارند که عرضههای عمومی اولیه با این مسأله مواجه میشوند. از طرفی، منافع استراتژیک IPO و انگیزه های بسیاری که برای عمومیشدن وجود دارد، نیاز به شناخت دقیق این فرآیند، انگیزه های آن و عوامل کلیدی مؤثر بر آن را ضروری ساختهاست.
اهداف تحقیق
با توجّه به اهمیت استراتژیک عمومیشدن، هدف این پژوهش مطالعه انگیزه های عمومی شدن، بررسی عواملی که میتوانند بر نتیجهی آن تأثیرگذار باشند و اولویتبندی این عوامل میباشد.
سوالات تحقیق
تحقیق حاضر درصدد پاسخ به پرسشهای زیر است:
عوامل کلیدی تأثیرگذار بر عملکرد مالی آتی شرکتها پس از نخستین عرضه عمومی کداماند ؟
اولویتبندی عوامل مؤثر بر عملکرد مالی آتی شرکتها پس از عرضه عمومی اولیه، به چه صورت است ؟
هرکدام از این عوامل چه رابطهای با عملکرد مالی آتی شرکت دارند ؟
فرضیات تحقیق
با درنظرگرفتن استواری هر کدام از ده متغیّر مورد بررسی، فرضیات زیر در هر زیربازه و درکل بازه، قابل تحقیق است:
فرضیه۱) سرمایه اولیه، تأثیر مثبت و معناداری بر روی عملکرد مالی آتی شرکت دارد.
فرضیه۲) سوددهی اولیه، تأثیر مثبت و معناداری بر روی عملکرد مالی آتی شرکت دارد.
فرضیه۳) اندازه شرکت، تأثیر مثبت و معناداری بر روی عملکرد مالی آتی شرکت دارد.
فرضیه۴) سن شرکت، تأثیر مثبت و معناداری بر روی عملکرد مالی آتی شرکت دارد.
فرضیه۵) اهرم مالی، تأثیر منفی و معناداری بر روی عملکرد مالی آتی شرکت دارد.
فرضیه۶) زیرقیمت بودن، تأثیر مثبت و معناداری بر روی عملکرد مالی آتی شرکت دارد.
فرضیه۷) زمان ورود (بازار داغ)، تأثیر منفی و معناداری بر عملکرد مالی آتی شرکت دارد.
فرضیه۸) درصد عرضه اولیه، تأثیر مثبت و معناداری بر روی عملکرد مالی آتی شرکت دارد.
فرضیه۹) حجم عرضه اولیه، تأثیر مثبت و معناداری بر روی عملکرد مالی آتی شرکت دارد.
فرضیه۱۰) فاصله زمانی پذیرش و عرضه، تأثیر منفی و معناداری بر روی عملکرد مالی آتی شرکت دارد.
مدل تحقیق
پس از مرور اجمالی پیشینهی تحقیق حاضر و بررسی تأثیر عوامل مختلف در اجرای موفقیتآمیز IPO و با مدّ نظر قراردادن مطالعات و مدلهای مختلف عملکرد مالی آتی شرکتها پس از عرضه عمومی اولیه، خصوصاً مطالعات (جین و کینی (۱۹۹۴)، ریتر[۲۷] (۱۹۹۵)، هبیب و لجنگکویست[۲۸] (۲۰۰۱)، لوگران و ریتر[۲۹] (۲۰۰۴)، باتلر و همکاران[۳۰] (۲۰۰۹)، ون و کائو[۳۱] (۲۰۱۳)) و نیز با در نظر گرفتن فرضیات پژوهش، مدل مفهومی شکل ۱-۱ پیشنهاد میگردد.
مدل مفهومی تحقیق
(برگرفته از: جین و کینی (۱۹۹۴)، ریتر (۱۹۹۵)، هبیب و لجنگکویست (۲۰۰۱)، لوگران و ریتر (۲۰۰۴)، باتلر و همکاران (۲۰۰۹)، ون و کائو (۲۰۱۳))
روش تحقیق
روش تحقیق عبارت از کلیه وسایل و مراحل جمعآوری منظم اطلاعات و شیوه تحلیل منطقی آنها برای نیل به یک هدف است. این هدف، بهطورکلی کشف حقایق است و به همین جهت اصول کلی آن در کلیه علوم یکسان است.
نوع تحقیق
تحقیق پیشرو از لحاظ هدف، کاربردی و از حیث روش، توصیفی و از نوع همبستگی میباشد. در تحقیقات توصیفی، محقق به دنبال چگونه بودن موضوع است که شامل جمعآوری اطلاعات برای آزمون فرضیه یا پاسخ به سؤالات مربوط به وضعیت فعلی موضوع مورد مطالعه میشود. تحقیقات توصیفی هم جنبه کاربردی دارند و هم جنبه مبنایی که در بعد کاربردی از نتایج این تحقیقات در تصمیمگیریها و سیاستگذاریها و همچنین برنامهریزیها استفاده میشود (سرمد، ۱۳۷۶).
ادامه مطلب در لینک زیر
آخرین نظرات