1-3- سؤال اصلی تحقیقآیا نااطمینانی نرخ ارز باعث کاهش رشد اقتصادی ایران می شود؟
1-4- ضرورت انجام تحقیق
انحراف نامناسب نرخ ارز حقیقی یکی از عوامل اصلی تعیین کننده عملکرد نامناسب اقتصادی در سطح کلان است. بررسی های تجربی نشان می دهد که رابطه ی قوی ای بین انحراف نرخ ارز از مسیر تعادلی بلندمدت و عملکرد متغییرهای کلان اقتصادی نظیر سرمایه گذاری، تراز پرداخت های خارجی و رشد اقتصادی وجود دارد. لذا در این مطالعه سعی شده است به طور تجربی و با بهره گرفتن از ابزار شبکه ها ی عصبی به پیش بینی اثر این انحراف بر رشد اقتصادی ایران پرداخته شود.
1-5- فرضیه تحقیق
نااطمینانی نرخ ارز تأثیر منفی بر رشد اقتصادی ایران دارد.
1-6- اهداف اساسی تحقیق
هدف از این تحقیق پیش بینی تأثیر نااطمینانی نرخ ارز بر رشد اقتصادی ایران با بهره گرفتن از شبکه های عصبی است.
1-7- استفاده کنندگان از نتیجه ی پایان نامهسیاستگذاران اقتصادی با بهره گرفتن از نتایج این تحقیق و با توجه به اثری که نااطمینانی نرخ ارز می تواند بر رشد اقتصادی کشور داشته باشد می توانند سیاست های مناسب را در جهت اعمال رفتار صحیح و مناسب در برابر نرخ ارز و نوسانات آن برای دستیابی به رشد اقتصادی بالا و پایدار اتخاذ کنند.
1-8- روش و ابزار گردآوری اطلاعات
در این مطالعه داد ه های مربوطه از بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران و بانک جهانی گردآوری می شود.
1-9- روش تجزیه و تحلیل اطلاعات
در این تحقیق ابتدا با بهره گرفتن از مدل ARCH تعمیم یافته(GARCH) نااطمینانی نرخ ارز محاسبه شده و به عنوان یک متغیر مستقل معرفی می شود.
سپس با توجه به مدل تصریح شده برای اقتصاد ایران و با بهره گرفتن از شبکه های عصبی به بررسی فرضیه تحقیق پرداخته می شود.
1-10- واژگان کلیدی
نااطمینانی نرخ ارز: ارزش گذاری دوگانه ی پول ملی بر طبق عملکرد بازار ارز و یا ارزش گذاری بر اساس اهداف بانک مرکزی(دولت) که برای نمونه می توان به هدف تشویق صادرات غیرنفتی اشاره کرد، می باشد.
رشد اقتصادی: رشد تولید ناخالص داخلی یا ملی؛
شبکه های عصبی: شبکه های عصبی نوعی مدل سازی ساده انگارانه از سیستم های عصبی واقعی هستند که کاربرد فراوانی در حل مسائل مختلف در علوم دارند. حوزه کاربرد این شبکه ها آن چنان گسترده است که از کاربردهای طبقه بندی گرفته تا کاربردهایی نظیر پیش بینی، درون یابی، آشکارسازی و . را شامل می شود. شاید مهمترین مزیت این شبکه ها، توانایی وافر آن ها در کنار سهولت استفاده از آن ها باشد.
فصل 2- ادبیات تحقیق و مبانی نظر
2-1- مقدمه
نرخ ارز از جمله موضوعاتی است که به دلیل تأثیرپذیری از و تأثیرگذاری بر بسیاری از متغیرهای اقتصادی، حجم زیادی از مطالعات تجربی در اقتصاد بین الملل را به خود اختصاص داده است. تنوع و امکان بسط مباحث نرخ ارز و بررسی ارتباط آن با متغیرهای نظیر سرمایه گذاری، تجارت خارجی و رشد اقتصادی، سبب گردیده تا کاوش های نظری و تجربی بسیاری در این زمینه صورت گیرد. مروری بر مطالعات رشد اقتصادی ایران، حاکی از طیف گسترده ای از مطالعات انجام شده در دوره های زمانی مختلف و با روش های متفاوت است امّا پژوهش های مربوط به برآورد نرخ ارز واقعی، اندازه گیری نااطمینانی آن و نیز رابطه ی آن با عملکرد اقتصاد کلان سابقه ی چندانی در داخل کشور ندارد.
آخرین نظرات