بنابراین، رفاه اجتماعی در هر جامعه از اساسی ترین نیازهای اجتماعی است که افراد جامعه باید از آن برخور دار باشند. رفاه باعث خلق امنیت، احساس آرامش و اطمینان همه جانبه نسبت به حال و آینده است. بنابراین تأمین رفاه شهروندان را باید یکی از مهمترین وظایف دولتها دانست.
در هر جامعه و اقتصاد برای شکلگیری شکوفایی اقتصادی، سرمایهگذاری، برنامهریزی و هر فعالیت اجتماعی دیگر به حداقل زمینه مطمئن و آرام نیاز است، که وجود اینگونه امنیتها نشاندهنده وجود رفاه در جامعه است. بدین ترتیب رفاه عملاً در زمره اهداف و ارزشهای اصولی و لازمه هر جامعهای قرار میگیرد. پس میتوان گفت که احساس رفاه علاوه بر اینکه یک نیاز برای انسانها است،عامل بسیار مهمی در پیشرفت و توسعهی هر کشور است. با توجه به موارد بالا باید بیان نمود که، سلسه مباحث پیرامون رفاه میتواند به عنوان یک راهنمای مناسب برای دولت مردان یک کشور برای هر چه بهتر ورود یافتن به این زمینه با توجه به ابزار در اختیار خویش، شود.از طرفی دیگر، کشور ما حدود ۱% جمعیت جهان را دارد این در حالی است که در حدود ۲% از انرژی جهان را مصرف می کند[۷] . استفاده از برق ، گاز و سوخت مایع جهت گرمایش از مدتها پیش برای ما به صورت امری عادی درآمده و امروزه هیچ منزلی نمیتواند بدون استفاده از تجهیزاتی همانند تجهیزات گرمایشی و سرمایشی ، روشنایی قابل سکونت باشد . سالهاست که بهای انواع انرژی افزایش ناچیزی داشته و انرژی گرمایشی با شرایط مناسبی در دسترس میباشد ، ولی این وضعیت به دلیل شرایط جهانی و افزایش بهای انرژی ( نفت ، برق و گاز) در حال تغییر است. تولید برق بسیار پر هزینه است به طوری که برای تولید ۱واحد برق حدود ۱۰۰۰ دلار سرمایهگذاری اولیه نیاز است[۸] و در طول استفاده از تأسیسات ، هزینههای جاری نیز به آن افزوده میشود .در میان بخشهای مصرفکنندهی انرژی، بخش خانگی بیشترین درصد مصرف برق را به خود اختصاص داده است. به طوری که به دلیل پایین بودن قیمت برق ، رعایت اصول استاندارد، الگوی مصرف مناسب و صرفه جوئی در مصرف برق برای خانوارها کم اهمیت بوده است ( صادقی و همکاران ۱۳۹۱).
بنابراین نتایج حاصل از انجام این تحقیق میتواند به عنوان راهنمایی برای عملکرد هرچه بهتر دولت بالاخص وزارت خانههای اقتصاد و نیرو و همچنین شرکت تولید و توزیع برق ایران (توانیر) قرار گیرد، بدین ترتیب که دولت با توجه نتایج حاصل از این نوع مطالعات میتواند تصمیم بهتری مبنی بر ادامه و یا تغییر در ساختارهای سیاستی خویش در اقتصاد کشور گرفته، و عملکرد مناسبتری را داشته باشد.
۱-۴ فرضیه های تحقیق
فرضیه اول: افزایش قیمت برق بر مصرف برق در بخش خانگی شهری اقتصاد ایران موثر میباشد.
فرضیه دوم: افزایش یکسان قیمت برق باعث کاهش بیشتر رفاه دهکهای درآمدی پایین نسبت به دهکهای درآمدی بالا در بخش شهری اقتصاد ایران میشود .
۱-۵ اهداف اصلی تحقیق
اهداف اصلی این پژوهش عبارتاند از:
بررسی آثار افزایش قیمت برق در سطح مصرف برق در بخش خانگی شهری در ایران
بررسی آثار افزایش قیمت برق بر سطح رفاه دهکهای مختلف درآمدی خانوارهای شهری در ایران
۱-۶ نتایج مورد استفاده پس از انجام تحقیق
نتایج حاصل از این پژوهش میتواند به عنوان راهنمایی برای سیاستگذاران اقتصادی در صنعت واقع گردد، بدین ترتیب که سیاستگذاران میتوانند نگرش و همچنین نحوه عملکرد خویش را نسبت به افزایش قیمت برق ، بصورت یکسان را اصلاح نمایند.
۱-۷ استفادهکنندگان از نتیجه پایاننامه
این پژوهش می تواند در صورت صلاحدید هر یک از ارگانهای زیر به عنوان یک پژوهش علمی مورد استفاده قرار گیرد:
دولت، وزارت اقتصاد، وزارت نیرو، وزارت رفاه و کار و امور اجتماعی، شرکت تولید و توزیع برق ایران (توانیر)
۱-۸ روش و ابزار گردآوری اطلاعات
روش گردآوری اطلاعات به صورت کتابخانهای بوده و دادههای مورد استفاده از مرکز آمار و بانک مرکزی ایران تهیه گردیده است.
۱-۹ جنبه جدید بودن و نوآوری تحقیق
در این پژوهش با بهره گرفتن از مدل تقاضای تقریباً ایده آل و استخراج کشش قیمتی و درآمدی به بررسی تأثیرات افزایش قیمت برق بر رفاه خانوارهای شهری در اقتصاد ایران پرداخته شده است. این در حالی است که در مطالعات مشابه صورت گرفته در ایران اثرات افزایش قیمت سوختهایی همچون بنزین که بر خلاف برق بعنوان یک کالای تقریباً بدون جانشین (یعنی اینکه انرژی برق و سایر سوختهای جایگزین نمیتوانند به راحتی جانشین یکدیگر شوند (لطفعلی پور و لطفی (۱۳۸۳)) محسوب میشود، به نسبت دارای جانشینهای مناسبی میباشد، بررسی شده است.
۱-۱۰ قلمرو تحقیق
قلمرو مکانی مطالعه فوق کل مناطق شهری کشور ایران را در بر میگیرد و همچنین از بعد زمانی این مطالعه از داده های بین سالهای ۸۶ تا ۹۱ اقتصاد ایران را در بر میگیرد.
۱-۱۱ جامعه و نمونه آماری
جامعه آماری این پژوهش کل بخش خانگی شهری اقتصاد ایران را شامل میشود.
۱-۱۲ روش تحقیق
این مطالعه به جهت نوع تحقیق یک تحقیق کاربردی و ابزار جمعآوری اطلاعات در آن، کتابخانهای میباشد. در این مطالعه ابتدا به تصریح مناسب مدل و جمعآوری اطلاعات و دادههای مورد نیاز پرداخته میشود. دادههای این تحقیق از دو جنبهی زمان و واحدهای مقطعی برخوردارند، همچنین تعداد مشاهدات در طی سالها و برای طبقات مختلف مساوی نیست، بنابراین در این مطالعه داده ها، دادههای ادغامشده نابرابر خواهند بود. این دادهها هر ساله بر اساس طبقهبندی خاص SNA [9] از طریق نمونهگیری گردآوری میشود. اطلاعات مربوط به شاخص قیمتها نیز توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران در ترازنامه بانک مرکزی (همچنین در مجله بانک مرکزی و در سالنامههای آماری سالهای مختلف) منتشر میشود. مخارج خانوار و هزینه زیرگروههای مختلف آن نیز هر ساله توسط مرکز آمار ایران با عنوان « نتایج تفصیلی آمارگیری از هزینه و درآمد خانوارهای شهری» انتشار مییابد.۱-۱۳ روش تجزیه و تحلیل اطلاعات
روشی که برای تجزیه و تحلیل اطلاعات در این پایاننامه مورد استفاده قرار میگیرد یک روش تحلیلی – توصیفی میباشد. در این مطالعه تجمیع دادهها بر مبنای واحد آماری خانوار انتخاب شده است که مطالعه رفتار مصرفی خانوارها را در سطوح مختلف هزینهای و روی کوچکترین واحد مصرفی یعنی خانوار شدنی و برآورد معادلات را با بهرهگیری از تعداد دادههای بیشتر امکانپذیر میسازد. نگرش سیستمی نسبت به رفتار مصرفکنندگان مستلزم توجه به تمامی اقلام مخارج در سبد هزینه خانوارهاست و از این رو در این تحقیق سبد مصرفی خانوار به سه زیرگروه برق، مسکن و سایر کالاها و خدمادامه مطلب در لینک زیر
پایان نامه بررسی اثر تغییرات قیمت برق بر رفاه خانوارهای شهری در دهکهای مختلف درآمدی
سایت های دیگر:
آخرین نظرات