پایان نامه : اثر کلرید سدیم و سلنیوم بر روی گیاه کلزا ارسال شده در 16 اردیبهشت 1399 توسط نویسنده محمدی در بدون موضوع 2 بررسی رنگیزه ها 663-6-1-4-2 سنجش کلروفیل ها و کاروتنوئید 664-6-1-4-2 سنجش قند های محلول و نا محلول (نشاسته) 685-2 سنجش پرولین 716-2 استخراج عصاره پروتئینی 721-6-2- اندازه گیری غلظت پروتئین 722-6-2- اندازه گیری فعالیت آنزیم کاتالاز 753-6-2- اندازه گیری فعالیت آنزیم آسکوربات پراکسیداز. 757-2 سنجش میزان عناصر 761-7-2 سنجش میزان یون های سدیم و پتاسیم و سلنیوم 76فصل سوم: تفسیر نتایج1-3 تغییرات شاخص های رشد . 791-1-3 تغییرات وزن تر 792-1-3 تغییرات وزن خشک. 853-1-3 تغییرات مربوط به طول بخش های مختلف گیاه و سطح برگی 914-1-3 نرخ رشد نسبی (RGR) و میزان رشد نسبی برگ(RLGR) 965-1-3 میزان همگون سازی خالص (NAR) و نسبت وزن برگی(LWR) 996-1-3 میزان سطح ویژه برگی (SLA) و نسبت وزن برگی (LAR) . 1027-1-3 (LWCA) آب در واحد سطح برگ 1058-1-3 تغییرات هیدرات های کربن : قند محلول و قند نا محلول. 1079-1-3 تغییرات رنگیزه ای برگ ها 1131-9-1-3 کلرو فیل ها و کاروتنوید. 11310-1-3 تغییرات پرولین ریشه و برگ. 11911-1-3 تغییرات پروتئین و فعالیت آنزیمی. 1221-11-1-3 تغییرات پروتئین ریشه و برگ 12212-1-3 تغییرات میزان عناصر . 1311-12-1-3 میزان یون سدیم ریشه و ساقه 1312-12-1-3 میزان یون پتاسیم ریشه و ساقه 1323-12-1-3 میزان یون سلنیوم ریشه و ساقه . 133مشخصات آماری طرح و محاسبات آماری 140فصل چهارم:1-4-تغییرات شاخص های رشد. 1422-4-تغییرات ترکیبات رنگیزه ای کلروفیل و کاروتنوئید . 1443-4-تغییرات قند های محلول و نامحلول (نشاسته). 1474-4-تغییرات محتوای پروتئین و آنزیم های آنتی اکسیدان. 1481-4-4-تغییرات محتوای پروتئین 1482-4-4-تغییرات آنزیم های آنتی اکسیدان. 1495-4-تغییرات محتوای پرولین. 1516-4-تغییرات محتوای عناصر(یون سدیم، یون پتاسیم، یون سلنیوم). 152نتیجه گیری نهایی 155پیشنهادهافهرست منابع 158مقدمهشوری خاک یکی از مهم ترین عواملی که تولید محصول را در مناطق خشک و نیمه خشک محدود می کند. رشد گیاه در نهایت توسط شوری کاهش می یابد در حالی که گونه های مختلف گیاهان در تحمل به آن متفاوت می باشند. گیاهان توسط مکانیسم های متفاوتی به تنش سازگار می شوندet,al) Jamil2005) (Atlassi Pak .et,al2009).et,al) Kang Wei 2006)اکثر گیاهان نمک دوست نیستند و فقط به غلظت های بسیار کم نمک مقاوم هستند و یا در غلظت های کم نمک به شدت رشدشان مهار می شود. گونه های گیاهی مختلف در برابر شوری پاسخهای شدی مختلفی می دهد.(Sudhir P. Murthy S.D.S2004)سطوح بالای شوری خاک می تواند به نحو قابل توجهی جوانه زنی و رشد گیاهچه را به دلیل اثرات مرکب پتانسیل اسمزی و سمیت ویژه ی یون کاهش دهد. جوانه زنی بذر، ظهور گیاهچه و بقای اولیه به طور خاص حساسیت بالایی به شوری خاک دارند.گیاهان در مقاومت به استرس شوری با یکدیگر متفاوت هستند (Lorenzo.et,al 2007) استرس شوری روی کل گیاه و هم در سطح سلول از طریق ایجاد استرس اسمزی و یونی روی فیزیولوژی گیاه اثر می گذارد، استرس شوری به علت افزایش ورود یون سدیم است.حدود 7 درصد از کل زمین های جهان و 20 درصد از زمینهای کشاورزی شده و تقریباً نیمی از زمین های آبیاری شده تحت تاثیر غلظت بالای نمک هستند. غلظت بالای نمک می تواند فرآیندهای فیزیولوژیکی سیانوباکتریها و گیاهان را تحت تاثیر قرار دهد. (Sudhir P. and Murthy S.D.S ،2004)از 6/4 میلیون هکتار زمین ساحلی و غیر منبع در ایران 83/0 میلیون هکتار آن تحت تاثیر غلظت های مختلف شوری هستند. خاک های شور و آبهای محرک شور، خطرات بالقوه ای برای محصولات کانولا هستند. کانولا (Brassica napus L.) یکی از مهم ترین دانه های روغنی جهان، حتی در ایران است که تولید آن در سال های اخیر بطور چشمگیری افزایش داشته است. (Ahmad Bybordi، 2010)شوری به دو شکل رشد و تکوین گیاه را تحت تاثیر قرار می دهد:1-از طریق کاهش پتانسیل آب خاک، استرس اسمزی به گیاه تحمیل می کند و باعث کاهش جذب آب توسط گیاه می شود.2-شوری باعث افزایش جذب یونهای بخصوص می گردد.سرانجام کثرت این یونها با فرآیندهای متابولیکی متعدد تداخل ایجاد می کند.(Gaber M Abogadallah 2010)سلنیوم یک عنصر ریزمغذی ضروری برای انسان و جانوران است و بعنوان یک عامل سمی محیطی نیز عمل می کند. مرز بین مفید بودن و مضر بودن این عنصر بسیار ظریف است و به فرم شیمیایی این عنصر، غلظت و سایر غلظت های محیط بستگی دارد. ضرورت سلنیوم برای گیاهان عالی در پرده ابهام است و علی رغم اینکه در غلظت های بالا برای گیاه سمی است ولی در غلظت های کم اثر مفیدی دارد.علی رغم اینکه سلنیوم یک عنصر مغذی برای انسان و سایر جانوران بصورت آنتی اکسیدان است ولی در غلظت های بالا به علت جایگزین شدن آن با سولفور در اسید آمینه سبب پیچ خوردگی اشتباه و نادرست پروتئین ها و در نهایت تولید آنزیم ها و پروتئین ناکارآمدمی شود. (Vekoslava STIBILY ، 2007) (Mateja Germ.et,al 2007)آلودگی با سلنیوم اثرات زیانبار کمتری روی جانوران خشکی زی دارد تا جانواران آبزی، در مقادیر زیاد علاوه بر خطر انداختن زندگی آبزیان، منجر به تجمع عنصر در تخم ها و بدنیا آمدن نوزادان ناقص الخلقه و عجیب می شود. در موشها هر دو اندام جنسی دارند در چارپایان چرنده بیماری «alkali» بوجود می آورد که شامل اختلالات در ساختار سم، شاخ ها، ریزش موها یال و دم است و اختلالات قلبی و کبدی نیز به همراه دارد.سلنیوم جزء عناصر ضروری برای گیاهان نیست ولی می تواند از طریق جمع کردن مقادیر زیادی سایر عنصر نفش مهمی را در گیاه ایفا کند. بصورت آنتی اکسیدان عمل می کند. پیری را به تاخیر می اندازد و گیاهچه پیر را وادار به رشد می کند.( .et,al Metaja Germ 2007)هدف های پژوهشامروزه با افزایش جمعیت و جهان و بهبود سطح تغذیه و گسترش دامداری صنعتی و افزایش مصرف پروتئین تلاش برای دستیابی به منابع
آخرین نظرات