“
ثقفی و کردستانی (۱۳۸۳)
آن ها در این تحقیق رابطه بین کیفیت سود و واکنش بازار به تغییرات سود نقدی را با بهره گرفتن از مدلهای رگرسیون خطی یک متغیره و چند متغیره مورد بررسی قراردادند. معیارهای مورد استفاده برای ارزیابی کیفیت سود، پایداری سود، قابلیت پیشبینی سود و رابطه سود و جریان نقد عملیاتی بود. پس از کنترل محیط اطلاعاتی، مجموعه فرصتهای سرمایهگذاری، واکنش دریافتکنندگان سود نقدی و ریسک عملیاتی شرکت، آزمون آماری انجام شد و یافته ها به شرح زیر به دست آمد:
-
- بازده غیرعادی سهام با افزایش (کاهش) سود نقدی و سود غیرمنتظره، افزایش (کاهش) مییابد، یعنی واکنش بازار به تغییرات سود نقدی و تغییرات سود غیرمنتظره مثبت و از نظر آماری معنیدار است.
-
- زمانی که کیفیت سود مبتنی بر قابلیت پیشبینی سود، رابطه جریان نقد عملیاتی و سود، و رابطه جریان نقد عملیاتی و اجزای سود است؛ کیفیت سود رابطه معناداری با واکنش بازار به افزایش سود نقدی ندارد.
-
- زمانی که کیفیت سود مبتنی بر پایداری سود است؛ واکنش بازار به افزایش سود نقدی شرکتها مثبت است.
-
- زمانی که کیفیت سود مبتنی بر پایداری سود، قابلیت پیشبینی سود و رابطه جریان نقد عملیاتی و اجزای سود است؛ کیفیت سود رابطه معنیداری با واکنش بازار به کاهش سود نقدی ندارد.
-
- زمانی که کیفیت سود مبتنی بر رابطه جریان نقد عملیاتی و سود است، واکنش بازار به کاهش سود نقدی شرکتها مثبت است.
- زمانی که کیفیت سود مبتنی بر پایداری سود، قابلیت پیشبینی سود، رابطه جریان نقد عملیاتی و سود و رابطه جریان نقد و اجزای سود است، کیفیت سود رابطه معنیداری با واکنش بازار به تغییرات سود غیره منتظره ندارد.
بنابرین میتوان اظهار کرد که سرمایهگذاران در بورس اوراق بهادار تهران هنگام واکنش به تغییرات سود نقدی و سود غیرمنتظره، کیفیت سود شرکتها را در نظر نمیگیرند (ثقفی و کردستانی، ۱۳۸۳).
بهرام فر و مهرانی (۱۳۸۳)
در این تحقیق با عنوان “رابطه بین سود هر سهم، سود تقسیمی و سرمایهگذاری در شرکتهای پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تهران “، آن ها دریافتند رابطه معنیداری در داده ترکیبی بین سهم تغیر وجود دارد(بهرامفر و مهرانی، ۱۳۸۳).
اعتمادی و چالاکی (۱۳۸۴)
محققین در این تحقیق به بررسی رابطه بین عملکرد و تقسیم سود نقدی در شرکتهای پذیرفتهشده
در بورس اوراق بهادار تهران طی سالهای ۱۳۸۱-۱۳۷۷ پرداختند.نتایج تحقیق نشان میدهد بین دو متغیر بدون توجه به نوع صنعت رابطه معنیداری وجود دارد(اعتمادی و چالاکی، ۱۳۸۴).
نوروش و مجیدی (۱۳۸۴)
پژوهشگران در این تحقیق به بررسی رابطه بین کیفیت سود و هزینه سرمایه در شرکتهای پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تهران در دوره زمانی ۵ ساله ۱۳۷۸-۱۳۸۲ پرداختند. برای تأیید وجود رابطه خطی بین کیفیت سود و هزینه سرمایه از آزمون فیشر استفاده شد؛ سپس برای تعیین نوع رابطه، مدل رگرسیون یک متغیره به کار گرفته شد. نتایج حاصله بیانگر آن بود که در دوره مورد آزمون به استثنای سال ۱۳۷۹ رابطه معکوسی بین کیفیت سود و هزینه سرمایه وجود دارد (نوروش و مجیدی، ۱۳۸۴).
خواجوی و ناظمی (۱۳۸۴)
در این تحقیق محققین به بررسی ارتباط بین کیفیت سود و بازده سهام با تأکید بر نقش ارقام تعهدی پرداختند.نتایج تحقیق حاکی از این است که میانگین بازده سهام شرکتها تحت تأثیر میزان ارقام تعهدی و اجزای آن قرار نمیگیرد(خواجوی و ناظمی، ۱۳۸۴).
نوروش و همکاران (۱۳۸۵)
در این تحقیق با عنوان” ارقام تعهدی و سود با تأکید بر نقش خطای برآورد ارقام تعهدی”، پژوهشگران به آزمون تجربی مدل دیچو و دایچو (۲۰۰۲) در بازار بورس اوراق بهادار تهران پرداختند. معیار اندازهگیری کیفیت اقلام تعهدی عبارت بود از میزانی که اقلام تعهدی سرمایه در گردش با تحقق جریانهای نقد عملیاتی مرتبط باشد و کیفیت سود برابر حدی تعریف شد که اقلام تعهدی را به جریانهای نقد نزدیک سازد. آن ها ۹۶ شرکت عضو بورس را در طی سالهای ۱۳۷۷-۱۳۸۳ و با روش رگرسیون ترکیبی در سطح شرکت بین اقلام تعهدی مربوط به سرمایه در گردش و جریانهای نقد فعلی، آتی و گذشته مورد بررسی قراردادند.
نتایج به دست آمده حاکی از رابطه معنادار میان کیفیت اقلام تعهدی و قدر مطلق تغییرات سرمایه در گردش شرکتها بود. در حالی که سایر متغیرهای شرکت نظیر انحراف معیار فروش، داراییها، جریانهای نقد و سود رابطه معناداری نشان نمیدادند. همچنین نتایج نشان داد که سطح بالای اقلام تعهدی باعث کاهش کیفیت سود اقلام تعهدی میشود. بنابرین میتوان ادعا کرد که اقلام تعهدی بیشتر به معنی کیفیت کمتر و پایداری کمتر سود است (نوروش و همکاران، ۱۳۸۵).
کرمی و همکاران (۱۳۸۵)
در این تحقیق پژوهشگران رابطه بین کیفیت سود و افزایش سرمایه از محل مطالبات سهامداران در شرکتهای پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تهران طی فاصله زمانی ۱۳۷۸-۱۳۸۳ را مورد بررسی قراردادند. معیار مورد استفاده برای ارزیابی کیفیت سود، تفاوت بین جریانهای نقد عملیاتی و سود عملیاتی در بلندمدت بود. نتایج تحقیق نشاندهنده پایین بودن کیفیت سود در شرکتهای پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تهران و عدم وجود رابطه بین کیفیت سود و افزایش سرمایه از محل مطالبات سهامداران بود (کرمی و همکاران، ۱۳۸۵).
ایمانی برندق (۱۳۸۵)
پژوهشگر در این تحقیق با عنوان “رابطه بین کیفیت سود و بازده سهام شرکتهای پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تهران”، اظهار کرد که اگرچه سود و زیان شرکتها، جزو اصلیترین مبانی تصمیمگیری در بازار سرمایه به حساب میآیند ولی وجود مواردی چون برآوردها، روشهای متنوع حسابداری و مدیریت در فرایند گزارش سود، نقش اطلاعاتی آن را به عنوان مبنای مهم تصمیمگیری در بازار سرمایه تهدید میکند. بنابرین میزان دقت، صحت، مربوط بودن، نقدینگی، محافظه کاری، قابلیت پیشبینی و قابلیت تحقق سود که در مجامع علمی به کیفیت سود معروف است، نقش مهمی در مفید بودن سود در فرایند تصمیمگیری ایفا میکند. از آنجا که برای اندازهگیری کیفیت سود، معیارهای متفاوتی ارائه شده است، این تحقیق به دنبال ارائه معیارهای مناسب اندازهگیری کیفیت سود و رابطه آن با بازده سهام شرکتهای پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تهران بود. وی از طریق دو فرایند پیمایشی (۳۸ سؤال پرسشنامه برای شناسایی معیارهای مناسب در محیط ایران) و میدانی، داده های واقعی ۱۵۶ شرکت پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار طی سالهای ۱۳۷۶- ۱۳۸۳ را با بهره گرفتن از تحلیل همبستگی و رگرسیون بررسی و موفق به ارائه مدل رگرسیونی با ضریب تعیین تعدیلشده ۶۷ درصدی متشکل از شاخصهای سود ناخالص، بازده سرمایه بکارگرفته شده، سود غیرعملیاتی، تحقق نقدینگی و موجودی شد(ایمانی برندق، ۱۳۸۵).
خوشطینت و اسماعیلی (۱۳۸۵)
“
آخرین نظرات