۱-۳-بررسی مبانی مجازات و مفهوم شکنجه در اسلام
۱-۳-۱-مجازات در اسلام
«کیفر» لغتی فارسی به معنای مکافات نیکی و بدی است که در عربی به آن «جزا» اطلاق می شود و به معنای محنت و رنج نیز هست.
جرمانگاریووضع مجازات برای آن در آموزههای دینی، همچون سایر جهت گیریهای آن، بیگمان حکیمانهوبر پایه مصالحی میباشد، هرچند این حکمتها و مصحلت اندیشیها برای انسان ناشناختهاست.رویکردکلی اینمصلحتها نیز همسویی با نظام ارزشی دین، یعنی
دستیابی انسان به کمال حقیقی خود، میباشد؛ همچنانکه برخی اندیشوران بر آن پای میفشردهاند.
پشتوانه حقوق یک سلسله مصالح و مفاسد حقیقی ثابت و دگرگونیناپذیر میباشد؛ یعنی عناوین آنها و احکامی که بر آن بار میشود ثابت است، ولی مصادیق آنها چه بسا با دگرگونی اوضاع و احوال تغییر پذیرد. (نجفی، ۱۴۰۱، ج ۴۳، ص ۳۵).
در چشم اندازی کلی، راهکار ویژه اسلام در راهیابی به مصلحت های جامعه و افراد، مخاطب سازی درون انسان، فراخوانی به پالایش آن و سرانجام، سفارش به ترس از خشم الهی است. بدین سان، در این رویکرد، جرم، افزون بر به هم ریزی آرایش جامعه، برای حقیقت وجود آدمی نیز آسیب زا و ویرانگر است. افزون بر جرم، مجازات نیز در این نگاه، از جایگاه ویژه ای برخوردار می باشد؛ جایگاهی که نه تنها بازستاندن حق قربانی جرم یا دفاع از ایمنیوآسودگیجامعهمی باشد آنچنان که مکاتب کیفری میگویند بلکه پوشش دهی به تاریکی پدید آمده دروجود فرد به دنبالانجام گناه را نیز در نظر می گیرد. به دیگر سخن، کیفر در این رویکرد، کفّاره ای است که امکان اصلاح فرد خاطی را در بعد وجودی وی فراهم می آورد. اینک با چنین رهیافتی از مجازات، مبانی مجازات های اسلامی را برمی شماریم. (عودﺓ، ۱۴۰۵، ص ۳۴۳).
۱-۳-۲-مبانی مجازاتهای اسلامی
مبانیکهبرای کیفرهای اسلامی گفته شده است، عبارتند از: اصلاح، ارعاب، تلافی و ارضای مجنی علیه.
جزییات بیشتر درباره این پایان نامه :
دانلود پایان نامه : مجازات بدنی در نظام حقوق کیفری ایران با تکیه بر موازین حقوق بشری
۱-۳-۲-۱-نظریه اصلاح
در اسلام، هم به شخصیت مجرم توجه خاصی شدهو هم تحول روانی او بسیار مورد اهتمام قرارگرفته است؛ به گونهای که حتی ارتکاب پارهای از جرایم، در شرایط ویژهای، مستوجب کیفرهای حدی یا تعزیری نمیشود. در این موارد، مفهوم«توبه» قابل توجه است. قانونگذار پذیرفته است که پارهای از جرایم با توبه مجرم ساقط میشود، مشروط بر اینکه قبل از اقامه بینه و حکم قاضی باشد و در صورت اثبات جرم، براساس اقرار و صدور حکم قاضی، سقوط مجازات، منوط به نظر حاکم است.در واقع پذیرش توبه، مبین طریقیت داشتن نقش کیفر است. زیرا اعمال آن، برای تحصیل اهداف مورد نظر بوده و چنانچه، بدون کیفر، مقاصد مورد نظر حاصل آید، نیازی به به کارگیری آن نخواهد بود. از این رو، «توبه» به معنای قبول «نظریه اصلاح» در مورد برخی جرایم است.
آخرین نظرات