صفحه | عنوان |
۳-۸-۲) ویژگی برنامه تمرینی منتخب پیلاتس ۴۴
۳-۸-۲-۱) نوع تمرینات و مدت آن ۴۴
۳-۸-۲-۲) برنامه جلسات ورزش پیلاتس ۴۵
۳-۹) روش آماری و شیوه تجزیه و تحلیل اطلاعات ۴۶
فصل چهارم: آمار توصیفی و استنباطی
۴-۳) ب: یافته های استنباطی پژوهش ۵۱
فصل پنجم: بحث و نتیجه گیری
۵-۴) بحث و نتیجه گیری و مقایسه ی یافته های همخوان و ناهمخوان ۵۷
۵-۶-۲) پیشنهادات تحقیقی برای پژوهشگران بعدی ۶۸
پیوست شماره ۱- رضایت نامه و اطلاعات اولیه ۷۰
صفحه | عنوان |
پیوست شماره ۲- جدول طبقه بندی EDSS 71
پیوست شماره ۳- آزمون حافظه بالینی وکسلر فرم الف ۷۲
پیوست شماره ۴- مقیاس سنجش شدت خستگی(FSS) 75
پیوست شماره ۵- پرسشنامه افسردگی بک ۷۶
پیوست شماره ۶- آزمون های آماری ۷۹
مقدمه
از سال ۱۸۸۶ که ژان مارتین شارکو[۱]، نورولوژیست فرانسوی برای اولین بار مشخصات بالینی و ویژگی های آسیب شناسی بیماری مولتیپل اسکلروزیس[۲] را با شواهد معتبر بافت شناسی به مجامع علمی معرفی کرد، تا به امروز در حیطه های نشانه شناسی، علت شناسی، همه گیر شناسی و درمان این بیماری تحولات بسیاری به وقوع پیوسته است[۱].
مولتیپل اسکلروزیس جزء گروهی از بیماری های سیستم عصبی است که با تخریب غلاف میلین راه های عصبی همراه است. تخریب میلین در نواحی خاصی چون عصب بینایی، ساقه مغز و یا مخچه صورت می گیرد. این بیماری با مجموعه گسترده ای از علائم و نشانه ها همراه است[۲-۴]. و بدون شک بیماری ام.اس را می توان از شایع ترین بیماری های سیستم عصبی دانست[۱]. متأسفانه تعداد زیادی از مردم جهان به این بیماری مبتلا هستند و روز به روز بر تعداد مبتلایان افزوده می شود. به طوری که این بیماری حدود ۱/۱ میلیون نفر را در سطح دنیا گرفتار نموده است. بالاترین میزان شیوع شناخته شده این بیماری، بیش از ۲۵۰ مورد در هر ۱۰۰ هزار نفر در جزایر اورکنی، در شمال اسکاتلند می باشد[۲]. در ایران نیز، میزان شیوع این بیماری در حدود ۱۵ تا ۳۰ نفر در هر ۱۰۰ هزار نفر گزارش شده است. طبق آخرین گزارش انجمن ام.اس ایران (۱۳۸۷) آمار دقیقی از مبتلایان به ام.اس ایران وجود ندارد و تعداد تقریبی مبتلایان ۳۰ تا ۴۰ هزار نفر گزارش شده است[۵]. در مطالعه ای که در سال ۱۳۸۳ توسط اعتمادی فر و همکاران صورت گرفت، تعداد بیمارانی که به صورت داوطلبانه در انجمن ام.اس اصفهان ثبت نام کرده اند، ۱۰۱۴ نفر بوده است که نسبت به کل جمعیت استان اصفهان به طور تقریبی، ۳۰-۲۵ در هر ۱۰۰ هزار نفر می باشد[۶]. در تحقیقی دیگر، شیوع ام.اس در اصفهان ۸/۴۳ در هر ۱۰۰ هزار نفر گزارش شده است[۲, ۵].آنچه مهم است همگان خصوصاً بیماران ام.اس بدانند آن است که ام.اس یک واژه مخوف و ترسناک نیست. ام.اس را به راحتی می توان مغلوب نمود. از جمله روش های درمانی مکمل که در سال های اخیر مورد توجه قرار گرفته، استفاده از فعالیت بدنی است. از فواید ورزش درمانی برای بیماران مبتلا به ام اس می توان به بهبود وضعیت جسمانی بیماران، انجام بهتر فعالیت های روزانه و سلامت روحی و روانی آنان اشاره کرد[۷]. لذا محقق در تلاش است تا با بررسی تاثیر تمرینات ورزشی پیلاتس[۳]، میزان اثر بخشی منتخبی از تمرینات پیلاتس را بر کارکردهای شناختی، روانی و حرکتی بیماران مولتیپل اسکلروزیس را مورد بررسی قرار دهد و اطلاعات جدیدی را به زنجیره اطلاعات قبلی بیفزاید.
۱-۲) شرح و بیان مساله پژوهشی
مولتیپل اسکلروزیس یا بیماری ام.اس یک بیماری مزمن و ناتوان کننده سیستم عصبی است که میلین سیستم اعصاب مرکزی را تخریب می کند. علت اصلی این بیماری شناخته نشده است، ولی برخی منابع معتقدند که علّت آن، نقش مشترک ژنتیک و سیستم ایمنی با حضور عوامل عفونی می باشد، هر چند که هنوز دلایل قطعی جهت اثبات این فرضیه وجود ندارد عامل این بیماری با ازبین بردن ماده ای به نام میلین، باعث ایجاد اختلال در هدایت جریان های عصبی و الکتریکی شده، در پی آن به تدریج بخشی از عضلات بدن توانایی خود را از دست می دهند[۲, ۷, ۸].
افزایش چشمگیر و روز افزون بیماران ام.اس در کشور، لزوم توجه به شیوع و علت شناسی این بیماری و بالطبع جنبه های درمانی آن را می طلبد. شیوع این بیماری در سنین جوانی، خصوصاً در خانم ها می تواند با کاهش عملکرد فردی و اجتماعی این افراد، مشکلات عدیده ای را متوجه جوامع مختلف نماید. بر اساس مطالعات مختلف، مولتیپل اسکلروزیس در زنان شایع تر از مردان است[۲, ۶, ۹]. مشکلات این بیماران می تواند شناختی، روانی و جسمانی باشد[۱, ۲]. ناتوانی های حرکتی یکی از مشکلات بالینی شایع ام.اس است. سیستم اعصاب شامل تعداد زیادی از اعصاب حرکتی است. اغلب موارد، بیماری ام.اس در اعصابی که حرکات عضلانی را کنترل می کنند، بروز می کند. اکثریت افراد مبتلا به ام.اس قدرت عضلانی دست ها و پاهای خود را از دست می دهند. از دست دادن قدرت عضلانی معمولاً به طور مکرر در پاها بیشتر از دست ها رخ می دهد. در این حالت بیماران نیاز دارند که از وسائلی مانند عصا، چوب زیر بغل و صندلی چرخدار برای راه رفتن کمک بگیرند. اگر بیمار از فعالیت روزمره امتناع کند، این مسأله منجر به زمین گیر شدن بیمار می گردد. چنین بیمارانی مستعد به عفونت های ریوی، ادراری و زخم های بستر شده و عوارض ناشی از آن ها، از علل عمده مرگ و میر بیماران به شمار می رود. لذا باید تا آنجا که امکان دارد بیمار را تشویق به فعالیت نمود[۱].
در کنار مشکلات جسمی، از بین رفتن میلین سلول های عصبی منجر به مشکلات روحی و روانی نیز می شود که محدوده آن از اختلالات تفکر و حافظه تا افسردگی شدید و حالات پرخاشگرانه می باشد. بر طبق نظر متخصصین حدود ۴۰ درصد بیماران مبتلا به ام.اس از مشکلات خفیف و ۱۰ درصد مشکلات متوسط تا شدید روحی و روانی رنج می برند. پزشکان اظهار می دارند که مشکلات روحی و روانی (افسردگی) که به علت از بین رفتن میلین بعضی از مناطق مغز که کنترل احساسات و هیجانات را به عهده دارد، روی می دهند، جزء علایم و مشکلات اولیه این بیماری در نظر گرفته می شوند. و اختلالات روحی و روانی که به علت ناامیدی و یا عوارض جانبی داروها، ایجاد شوند، به عنوان علائم ثانویه یا ثالثیه در نظر گرفته می شوند[۱, ۲, ۱۰].
آخرین نظرات