پایان نامه : بررسی میزان مقاومت ارقام مختلف جو از طریق پارامتر نشت یونی ارسال شده در 16 اردیبهشت 1399 توسط نویسنده محمدی در بدون موضوع 4- اثر متقابل دما و ژنوتیپ بر pH محلول نشت یافته درروز چهارم اندازه گیری 644-3-5- اثر متقابل دما و رقم بر pH محلول نشت یافته در روز پنجم اندازه گیری 654-3-6- اثر متقابل دما و رقم بر pH محلول نشت یافته در روز ششم اندازه گیری 664-3-7- اثر متقابل دما ورقم بر pH محلول نشت یافته در روز هفتم اندازه گیری 674-4- تاثیر دما و تاثیر رقم و اثر متقابل دما و رقم بر درصد نشت یونی 684-4-1-تاثیر دما بر درصد نشت یونی در روز اول اندازه گیری 684-4-2- تاثیر دما بردرصد نشت یونی در روز دوم اندازه گیری 694-4-3- اثر دما بر درصد نشت یونی در روز سوم اندازه گیری 694-4-4- اثر دما بردرصد نشت یونی در روز چهارم اندازه گیری 704-4-5- اثر دما بر درصد نشت یونی در روز پنجم اندازه گیری 704-4-6- اثر دما بر درصد نشت یونی در روز ششم اندازه گیری 714-4 -7- اثر دما بردرصد نشت یونی در روز هفتم اندازه گیری 724-5- اثر رقم بر درصد نشت یونی محلول نشت یافته. 734-5-1- اثر رقم بر درصد نشت یونی در روز اول اندازه گیری 734-5-2 اثر رقم بردرصد نشت یونی در روز دوم اندازه گیری 734-5-3- اثر رقم بر درصد نشت یونی در روزسوم اندازه گیری 744-5-4- اثررقم بر درصد نشت یونی در روزچهارم اندازه گیری 754-5-5- اثررقم بر درصد نشت یونی در روزپنجم اندازه گیری 754-5-6- اثر رقم بر درصد نشت یونی در روزششم اندازه گیری 764-5-7- اثر رقم بر درصد نشت یونی در روزهفتم اندازه گیری 774-6- اثر متقابل دما و رقم بر میزان درصد نشت یونی محلول نشت یافته. 774-6-1- اثر متقابل دما و رقم بر میزان درصد نشت یونی در روز اول اندازه گیری 774-6-2- اثر متقابل دما و رقم بر میزان درصد نشت یونی در روز دوم اندازه گیری 784-6-3- اثر متقابل دما و رقم بر میزان درصد نشت یونی در روزسوم اندازه گیری 794-6-4- اثر متقابل دما و رقم بر میزان درصد نشت یونی در روزچهارم اندازه گیری 804-6-5- اثر متقابل دما ورقم بر میزان درصد نشت یونی در روزپنجم اندازه گیری 804-6-6- اثر متقابل دما و رقم بر میزان درصد نشت یونی در روزششم اندازه گیری 814-6-7- اثر متقابل دما و رقم بر میزان درصد نشت یونی در روزهفتم اندازه گیری 824-7- اثر دما و اثررقم و اثر متقابل دما و رقم بر میزان پتاسیم (k) محلول نشت یافته. 834-7-1- اثر دما بر میزان پتاسیم (k) محلول نشت یافته. 834-7-2- اثر رقم بر میزان پتاسیم (k) محلول نشت یافته. 844-7-3- اثر متقابل دما ورقم بر میزان پتاسیم (k) محلول نشت یافته. 854-8- اثر دما و رقم و اثر متقابل دما و رقم بر درصد سدیم (Na) نشت یافته. 864-8-1- اثر دما بر درصد سدیم نشت یافته. 864-8-2- اثر رقم بر میزان سدیم(Na) محلول نشت یافته. 864-8-3- اثر متقابل دما و رقم بر میزان سدیم( Na ) محلول نشت یافته. 87فصل پنجم. 89نتیجه گیری 89پیشنهادات. 91منابع ومأخذ. 92چکیدهدر بهار، همزمان با شروع رشد جو، این گیاه به دمای پایین مقاومت کمی دارد و هر یک از مراحل حساس رشد آن ممکن است با سرما برخورد نماید و در نتیجه برخی از قسمتهای این گیاه صدمه ببیند. هر چه مدت زمان وقوع دماهای پایین زیادتر باشد، میزان خسارت در مقایسه با زمانیکه گیاه کمتر در معرض همان دما قرار می گیرد، بیشتر است. این آزمایش بر روی3 رقم جو شامل ریحان،کویر و نصرت انجام شد. این ارقام عمده ترین رقمهایی هستند که در شهرستان دامغان کشت و کار می گردند. برای این آزمایش از بوته هایی که در مرحله پنجه زنی در گلدانهای کوچک کشت داده شدند، استفاده شد. طرح آزمایش انتخابی طرح فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی می باشد. فاکتور اول رقم گندم کشت شده و فاکتور دوم دما بود که در 5 سطح شامل دماهای 4+،4-،8-،12- و 15- انجام گردید. زمانی که گلدانها به مرحله پنجه زنی رسیدند، با آب مقطر اسپری شده و در داخل انکوباتور قرارگرفتند و با سرعت انجماد °C10 در ساعت تا 2 درجه سانتیگراد خنک شدند، سپس با سرعت انجماد°C 5 در ساعت تا دماهای تیمارهای مذکور خنک شدند و 2 ساعت در دماهای مذکور نگه داشته شدند. بعد از اعمال تیمارها، از هر کدام 2 گرم نمونه برگی اخذ گردید و در ظروف پلی پروپیلن حاوی 20 سی سی آب مقطر قرار داده شد تا نمونه ها کاملاً پوشیده از محلول گردیدند. محلول را با شیکر کمی تکان داده و به مدت یک هفته میزان EC و pH یک بار در روز انداره گیری شد. بعد از یک هفته نمونه ها (برگها و محلول) در دمای 120 درجه سانتیگراد به مدت 15 دقیقه در اتوکلاو قرار گرفتند تا همه غشای سلولها تخریب شوند. در محلول باقی مانده میزان EC و pH مجدداً اندازه گیری شد و همچنین غلظت برخی از کاتیونها از جمله K و Na اندازه گیری شد. در بین یونهای اندازه گیری شده میزان نشت یون پتاسیم بیشتر از سدیم بود. نتایج در ارتباط با میزان pH در محلول نشت یافته نشان داد که بین pH محلول نشت یافته رابطه مشخصی در زمانهای مختلف اندازه گیری دیده نشد، در بین ارقام مختلف جو نتایج مشخص نمود که بین ارقام از نظر مقاومت به سرما اختلافات مشخص و معینی وجود دارد، به طوری که رقم نصرت مقاومترین و رقم کویر حسایسنترین رقم نسبت به سرما است. کلمات کلیدی: جو، نشت یونی، سدیم، پتاسیممقدمهخطرپذیری آب و هوایی از جمله عواملی است که همواره در میزان تولید غلات در بسیاری از مناطق مؤثر بوده است .سرمازدگی اندام های رویشی غلات از تنشهای مهم محیطی در برخی نقاط کشور ما به شمار می رود.دماهای پایین زمستان یکی از عوامل محدودکننده اب و هوایی در مناطق معتدله ذکر شده است و در نتیجه وقوع سرمای شدید در برخی سالها بقا و رشد و نمو گیاهان زراعی زمستانه نظیر جو تحت تاثیر قرار گرفته و عملکرد آن کاهش می یابد .مقاومت به سرما در جو یکی از مهمترین عواملی است که سبب بقا در زمستان می شود و درجه مقاومت به سرما نیز به شرایط مرفو- فیزیولوژیک گیاه در زمستان بستگی دارد .همچنین بخش قابل توجهی از سطح زیر کشت جو کشور در مناطق سردسیر و مرتفع کوهستانی واقع شده است. که با توجه به داشتن زمستان های سرد بررسی مقاومت به سرما در ژنوتیپ های مختلف جو قابل توجه و درخور اهمیت می باشد، زیرا خسارت سرما و یخ زدگی می تواند منجر به کاهش قابل توجه عملکرد جو در این مناطق گردد.در تنش سرما انرژی متابولیکی کمتری در دسترس گیاه زراعی قرار می گیرد، جذب آب و عناصر غذایی محدود می شود، آسیمیلاسیون کاهش یافته و رشد ، متوقف می گردد. بر این اساس علت عدم موفقیت های مکرر در ایجاد پوشش سبز و یکنواخت در برخی کشت های پاییزه به صدمات فیزیولوژیک ناشی از تنش سرما نسبت داده شده است . ( میرمحمدی، 1383 ) . زیرا به طورکلی دمای پایین در مرحله جوانه زنی موجب عدم استقرار گیاه مناسب می گردد و ضعف گیاهچه در این مرحله دستیابی به عملکرد مطلوب را تحت تأثیر قرار می دهد . ( ویتامواس و پراسیل، 2008 ؛ یین و همکاران، 2009 ) .توانایی گیاه برای زنده ماندن درزمستانهای سخت را مقاومت زمستانه می گویند .این صفت از طریق ماندگاری در مزرعه تعیین میشود .یکی از مشکلات اصلی در مزرعه ناتوانی در کنترل شدت تنش سرما می باشد .به همین دلیل ،تلفات کامل در زمستان یا فقدان تلفات ، در بیشتر آزمایشهای ماندگاری در مزرعه وجود دارد ،که مانع از نتیجه گیری می شود .از این رو پژوهشگر باید در انتظار زمستانی با حساسیت مطلوب باشد ،و یا مواد اصلاحی را در سطحی گسترده ای ارزیابی کند،به امید این که تنش مورد نظر را دریک یا چند مکان به دست آورد .افزون بر آن در شدت تنش سرما در آزمایش های مزرعه ای هم روندی وجود ندارد و اغلب اشباه آزمایشی زیاد است .پژوهشهای بسیاری برای یافتن روش های ارزیابی سریع و موثر انجام شده است تا بتوان مقاومت به سرمای ارقام را پیشگویی نمود .اتاقک های انجماد که مقاومت گیاهان را می توان در آنها به سرعت آزمایش کرد ،نخست به وسیله هاروی در سال 1918 ابداع شد . وی با انجماد شماری واریته سیب ،خسارت آنها را با توجه به مقاومت یا حساسیت رتبه بندی کرد .
آخرین نظرات