آموزشی داشته باشد. پس با توجه به اینکه نظام آموزشی وظیفهی سنگینی را بر عهده دارد، لازم است در طراحی و اجرای فعالیتهای آن، از مطلوبترین شیوهها استفاده شود (بازرگان،۱۲:۱۳۹۱-۱۱).
اما از جنبهی دیگر باید تأکید شود که موفقیت تحصیلی و فردی دانشآموزان درگرو فرآیند تعاملات بین فردی با معلمان هست. هنگامیکه سبکهای تعاملی معلم با دانشآموز سازنده و مؤثر باشد، معلم هم فراهمکننده فرصتهای یادگیری، هم عاملی اساسی در ارضاء دلبستگیها و نیازها و هم پرورشدهندهی مهارتهای اساسی و مهم در دانشآموزان است. در این موارد، معلم به نیازها، ترجیحات و دلبستگیهای دانشآموزان اهمیت میدهد و در رابطهی گرم و صمیمانه و منطقی با شیوهای غیر کنترلی و تهدیدکننده به آموزش میپردازد. در این زمینه تحقیقات متعددی در ارتباط با تأثیر ویژگیهای رفتاری و نوع تعامل معلم بر رفتار، شناخت و عواطف دانشآموزان انجامگرفته است. در گروهی از تحقیقات بر سبکهای تعاملی معلم و تأثیر آن بر پیشرفت تحصیلی و فعالیتهای کلاسی دانشآموزان تأکید شده است. نتایج این گروه از تحقیقات حاکی از آن است که سبک تعاملی دانشآموز محوری تأثیر مثبت و بسزایی در پیشرفت تحصیلی آنان دارد (البرزی و همکاران،۱۳۹۰: ۲).
به همین خاطر میتوان اذعان کرد رفتار و چگونگی برخورد معلم در ارزشیابی و پیشرفت دانشآموزان نقش بسزایی دارد. در همین راستا برای رسیدن به این امر در این پژوهش تصمیم گرفته شد تأثیر نوع رفتار معلم در ارزشیابی از دانشآموزان فقط در حین برگزاری امتحان سنجیده شود.
۲-۱ بیان مسئله
سنجش[۱] و ارزشیابی[۲] دانشآموزان بهعنوان یک عنصر کلیدی و مهم برای اصلاح مدارس، بهبود آموزش و یادگیری به شمار میآید (استیگینز،۲۰۰۴). همچنین خلخالی (۱۳۸۱) اظهار میکند: ارزشیابی و امتحانات از دیرباز نقش مهمی در جامعهی انسانی بازکرده است و به علت نقش مهم و حساس آن، موردنقد و بررسی و مطالعه فراوانی قرارگرفته است. در اهمیت ارزشیابی همین بس که با مراجعه به ادبیات و پیشینه موضوع با حجم انبوهی از متون و منابع در خصوص آزمون و ارزیابی مواجه میشویم که بهنقد و بررسی و اصلاح روشهای اندازهگیری تربیتی پرداخته است.
درزمینه ی نقش معلم در فرآیند یادگیری دانشآموزان، محققان تربیتی در طی دهها کار تحقیقی نشان دادند که معلمان میتوانند انگیزش دانشآموزان را از طریق ساختار پاداش کلاسی، انضباط کلاسی و برنامه درسی تحت تأثیر قرار دهند. تحقیقات جدیدتری درزمینه ی نقش معلم در عملکردهای شناختی، انگیزشی و تحصیلی دانشآموزان در حال انجام است (میر و ترنر،۲۰۰۶؛ شو تز و دی کیور،۲۰۰۲؛ ساکیز،۲۰۰۷). در همین راستا شعبانی (۱۳۸۷) میگوید علت ترس و اضطراب از ارزشیابی، بیشتر ناشی از عملکردهای غلط معلمان و روشهای نادرست ارزشیابی است.
سبحانی نژاد و زمانی منش (۱۳۹۱) در تحقیقی که انجام دادند اولویتبندی معلم اثربخش را به ترتیب شامل الف) ابعاد شخصیتی؛ ب)، ارزشیابی؛ ج) تدریس؛ د) مدیریت کلاس درس میدانند. لوی[۳] و مینگ[۴] (۲۰۰۹) مطالعهای کیفی در مورد معلمان اثربخش در کشور چین انجام دادند و طبق تحقیقات و مطالعات انجام داده دراینباره به این نتیجه رسیدند که ابعاد معلمان اثربخش عبارت از چهار مؤلفه هست:۱) اخلاق معلم؛۲) مهارتهای حرفهای معلم؛۳) پیشرفت حرفهای معلم؛۴) تأثیر معلم در نمره امتحانات دانشآموزان. ساوا[۵] (۲۰۰۲) در پژوهشی با عنوان علل بروز تعارض در رفتار معلم و تأثیر آن بر عملکرد تحصیلی و ویژگیهای روانتنی دانشآموزان الگویی را ارائه داده است و نشان داده است که متغیرهای پیشبین تأثیر مستقیم و غیرمستقیم بر متغیرهای ملاک دارند. در پژوهشی که مهاجری و همکاران (۱۳۹۱) باهدف رابطهی بین قابلیتهای حرفهای معلمان دوره ابتدایی با عملکرد تحصیلی دانشآموزان انجام دادند به این نتیجه رسیدند که رابطهی معنیداری بین قابلیتهای حرفهای معلمان با عملکرد دانشآموزان وجود دارد. در تحقیقی که فانی و خلیفه (۱۳۸۸) تحت عنوان بررسی ادراک از رفتار معلم با خود پنداره تحصیلی و عملکرد تحصیلی دانشآموزان دوره راهنمایی شهر شیراز انجام دادند به این نتیجه رسیدند که بین ادراک از رفتار معلم و خود پنداره تحصیلی و عملکرد تحصیلی بهطورکلی و به تفکیک جنسیت و پایه، درمجموع رابطهای معنادار وجود دارد.
بنابراین با توجه به مطالبی که بیان شد میتوان گفت در توسعهی آموزشوپرورش ملاکها و برگ خریدهای بسیاری نقش دارند، یکی از مهمترین این ملاکها نظام ارزشیابی در آموزشوپرورش است. در درون نظام ارزشیابی نیز عوامل زیادی قرار دارند؛ یکی از این عوامل دانشآموز است که نقش مؤثری در نظام آموزشی دارد. پس اگر ما شرایط مناسب را برای عملکرد این دانشآموزان در درون نظام آموزشی و نظام ارزشیابی فراهم کنیم تا آنها بتوانند استعدادها و تواناییها و عملکرد خودشان را به بهترین نحو به نمایش بگذارند این باعث بهبود و پیشرفت نظام آموزشی و رسیدن به بهترین نتیجه میشود. عامل دیگر معلم است و ازاینجهت معلم نقش انکارناپذیری در ارتقا و پیشرفت دانشآموزان و بخصوص تأثیر زیادی در سیستم ارزشیابی از دانشآموزان دارد. پس در اینجا با توجه به این امر که شخص معلم است که همیشه در ارتباط و تعامل بادانشآموزان است و ازهرجهت بر عملکرد و نگرش آنها تأثیر میگذارد پس باید به طریقه برخورد و نوع رفتار معلم بادانشآموزان همیشه توجه کافی داشته باشیم. لذا با توجه به این گفتهها باید نوع رفتار معلم بهعنوان یک مؤلفه یا متغیر و تأثیر آن بر عملکرد دانشآموزان (ارزشیابی از دانشآموزان) بیشازپیش در درون نظام آموزشی موردتوجه قرار بگیرد. همچنین با توجه به این امر که درس ریاضی یک از درسهای پایه و مهم در همهی مقاطع تحصیلی هست و معمولاً دانشآموزان بیشتر در این درس مشکلدارند لذا امتحان از درس ریاضی بهعنوان ملاک انتخابشده است. به همین خاطر در این پژوهش نقش و تأثیر نوع رفتار معلم در ارزشیابی از دانشآموزان در درس ریاضی موردبررسی قرارگرفته است. درهرصورت سؤال اصلی تحقیق حاضر به این صورت است:«آیا نوع رفتار[۶] معلم تأثیری[۷] در نتایج[۸] ارزشیابی[۹] از دانشآموزان در هنگام برگزاری امتحان[۱۰] دارد؟
۳-۱ اهمیت و ضرورت تحقیق
الف. اهمیت نظری:
افزایش دانش نظری در زمینه ارزشیابی آموزشی.
افزایش اطلاعات نظری درباره معلمان اثربخش و صلاحیتهای و مهارتهای معلم.
ب. اهمیت عملی:
کمک به مسئولان برای شناسایی مشکلات نظام ارزشیابی موجود و اقدام برای حل این مشکلات.
کمک به مدیران در جهت آمادهسازی فضای مناسب روانی در جلسه امتحان.
فراهم کردن زمینه برای توجه هرچه بیشتر به نقش و تأثیرگذاری معلم در بهبود عملکرد دانشآموزان.
نتیجهی این تحقیق کمک میکند تا برای بهبود عملکرد دانشآموزان در امتحانات نقش عوامل زمینهای را بیشتر در نظر بگیرند و در این راستا تصمیمات بهتری بگیرند.
کمک به مسئولان در زمینه انتخاب معلمان اثربخش برای تدریس و ارزشیابی در نظام آموزشی.
4-1 هدفهای تحقیق
الف. هدف کلی:
مشخص کردن تأثیر نوع رفتار معلم در نتایج ارزشیابی از دانشآموزان هنگام برگزاری امتحان (ریاضی).
ب.اهداف فرعی:
مشخص کردن تأثیر نوع رفتار معلم در نتایج ارزشیابی دانشآموزان پسر مقطع ابتدایی هنگام برگزاری امتحان (ریاضی).
مشخص کردن تأثیر نوع رفتار معلم در نتایج ارزشیابی دانشآموزان دختر مقطع ابتدایی هنگام برگزاری امتحان (ریاضی).
مشخص کردن تأثیر نوع رفتار معلم در نتایج ارزشیابی دانشآموزان پسر مقطع متوسطه اول هنگام برگزاری امتحان (ریاضی).
مشخص کردن تأثیر نوع رفتار معلم در نتایج ارزشیابی دانشآموزان دختر مقطع متوسطه اول هنگام برگزاری امتحان (ریاضی).
مشخص کردن تأثیر نوع رفتار معلم در نتایج ارزشیابی دانشآموزان پسر مقطع متوسطه دوم هنگام برگزاری امتحان (ریاضی).
مشخص کردن تأثیر نوع رفتار معلم در نتایج ارزشیابی دانشآموزان دختر مقطع متوسطه دوم هنگام برگزاری امتحان (ریاضی).
-۱ فرضیههای تحقیق
نوع رفتار معلم در نتایج ارزشیابی دانشآموزان پسر مقطع ابتدایی هنگام برگزاری امتحان (ریاضی) تأثیر دارد.
نوع رفتار معلم در نتایج ارزشیابی دانشآموزان دختر مقطع ابتدایی هنگام برگزاری امتحان (ریاضی) تأثیر دارد.
نوع رفتار معلم در نتایج ارزشیابی دانشآموزانادامه مطلب در لینک زیر
آخرین نظرات