۱-۶) روش تحقیق :
این تحقیق کاربردی و طرح آن از نوع نیمه تجربی (شبه آزمایشی ) است که با بهره گرفتن از اطلاعات تاریخی انجام می گیرد. به طوری که داده های حاصل از پیش بینی های مدیریت از EPS با پیش بینی های EPS حاصل از سری های زمانی مورد آزمون ومقایسه واقع می شود. دراین تحقیق از روش شناسی باکس- جنکینز برای تعیین و شناسائی مدل های سری زمانی استفاده می شود.
۱-۷) روش گرد آوری داده ها :
در این پژوهش برای جمع آوری داده ها و اطلاعات از روش کتابخانه ای استفاده می شود. برای نگارش و جمع آوری اطلاعات مورد نیاز بخش مبانی نظری به طور عمده از مجلات تخصصی لاتین و برای گردآوری سایر داده ها و اطلاعات مورد نیاز عمدتاً از طریق بانک های اطلاعاتی سازمان بورس اوراق بهادار تهران و نرم افزار ره آورد استفاده می شود.
داده ها شامل سودهای پیش بینی شده هر سهم (EPS) توسط مدیریت و سودهای تحقق یافته شرکت ها برای سال های (۱۳۹۰-۱۳۸۵) به صورت EPS های فصلی می باشد که از طریق مجلات و اطلاعیه های بورس و نرم افزار تدبیر پرداز و ره آورد نوین بدست می آید.
۱-۸) جامعه آماری و حجم نمونه :
جامعه شامل گروهی از افراداست که یک یا جند صفت مشترک دارند که این صفات مورد توجه محقق می باشند(شریفی،۱۳۷۴). در تعریفی دیگر، جامعه آماری را می توتن این گونه بیان کرد: جامعه آماری عبارت است از کلیه عناصر و افرادی که در مقیاس جغرافیایی مشخص دارای یک یا چند صفت مشترک باشند. (حافظ نیا،۱۳۸۲)
جامعه آماری این تحقیق کلیه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد که در زمان پژوهش شامل ۳۹۶ شرکت می باشد. کیفیت بالاتر اطلاعات، عمومی بودن مالکیت این شرکت ها،انتشار سالانه صورتهای مالی آن ها، ضابطه مند بودن نحوه گزارش صورتهای مالی و سهولت دسترسی به اطلاعات شرکت ها از عمده ترین دلایل محدود کردن جامعه آماری به شرکت های پذیرفته شده در بورس می باشد. محقق حجم نمونه خود را از بین این شرکت ها انتخاب خواهد کرد.
باکس و جنکینز پیشنهاد می کنند که حداقل پنجاه مشاهده باید مورد استفاده قرار گیرد تا این که در تدوین مدل ها نتایج این روش شناسی معنی دار و سودمند واقع شود.[۷]
بدین سان محقق در نظر دارد که حجم مشاهدات کمتراز پنجاه نباشد تا این که نتایج تحقیق در بخش تدوین مدل ها، معنی دار شود. نمونه شامل شرکت هایی است که EPS های پیش بینی شده توسط مدیریت و EPS های واقعی آن ها از فصل اول ۱۳۸۵ تا فصل آخر ۱۳۹۰ موجود باشد. در نهایت پس از رعایت شروط فوق و اعمال نمونه گیری از ۳۹۶ شرکت موجود در بورس اوراق بهادار تهران تا پایان سال ۱۳۹۰، تعداد ۵۱ شرکت به عنوان نمونه انتخاب گردید.
۱-۹) روش تجزیه و تحلیل داده ها :
تجزیه و تحلیل های آماری به وسیله نرم افزارهای Microsoft Excelو EVIEWS انجام می گیرد و درآزمون دقت نسبی پیش بینی، از آزمون پارامتریک والد[۸] استفاده خواهد شد.
۱-۱۰) قلمرو تحقیق :
قلمرو تحقیق محدوده تحقیق را نشان می دهد که شامل سه قلمرو موضوعی، مکانی و زمانی می باشد.
۱-۱۰-۱) قلمرو موضوعی :
قلمرو موضوعی این تحقیق بررسی و مقایسه دقت پیش بینی مدیریت و مدل های سری زمانی باکس-جنکینز می باشد.
۱-۱۰-۲) قلمرو مکانی :
قلمرو مکانی تحقیق جایی است که در آن تحقیق انجام می گیرد که قلمرو مکانی این تحقیق سازمان بورس اوراق بهادار تهران می باشد.
۱-۱۰-۳) قلمرو زمانی :
قلمرو زمانی تحقیق زمانی است که تحقیق در آن زمان انجام می گیرد و قلمرو زمانی این تحقیق شامل سال های ۱۳۹۰-۱۳۸۵ می باشد.
۱-۱۱) تعاریف عملیاتی متغیرها :
متغیرهای مستقل این تحقیق، پیش بینی EPS توسط مدیریت و پیش بینی EPS به وسیله سریهای زمانی باکس – جنکینز می باشد.
پیش بینی EPS توسط مدیریت: عبارت است از پیش بینی هایی است که مدیریت شرکت ها در ابتدای هر سال از EPS آتی شرکت ارائه می دهند.
پیش بینی EPS بوسیله سری های زمانی باکس – جنکینز:
شامل EPSهایی می باشد که به وسیله مدل سری های زمانی باکس – جنکینز برآورد و تخمین زده می شود.
دقت پیش بینی، متغیروابسته در این تحقیق می باشد، که بر مبنای خطای نسبی پیش بینی اندازه گیری می شود :
EPSپیش بینی شده _EPS واقعی = خطای نسبی پیش بینی
EPS پیش بینی شده
۱-۱۲) مفاهیم و واژگان اختصاصی :
هر پژوهشگر به منظور درک روابط موجود بین دادامه مطلب در لینک زیر
آخرین نظرات