روند مصرف انرژی سرانه در ایران در فاصله سالهای ۲۰۱۱-۱۹۷۱ در نمودار (۱-۱) نمایش داده شده است.
نمودار ۱-۱ روند مصرف انرژی سرانه در ایران (کیلوگرم معادل نفت)
منبع: بانک جهانی
تحریمهای اخیر علیه ایران از جانب ایالات متحده و اتحادیه اروپا و در جهت توقف در پیشرفت برنامه اتمی ایران شکل گرفت. از جمله تأثیرگذارترین این تحریمها میتوان به تحریم صادرات نفت ایران و بانک مرکزی ایران اشاره نمود. علت اعمال این تحریمها اقتصاد تک محصولی ایران و نقش بانک مرکزی در وصول درآمد سهل حاصل از فروش نفت به کشورهای جهان بوده است که در پی آن، هر دو بخش نامبرده اقتصاد ایران دچار مشکل جدی شده است.
این تحریمها با ابزارهای مستقیمی چون تحریم خرید و یا خریداران، و نامستقیمی چون تحریم بیمهای کشتیهای نفتکش و یا تحریم بانکی و با هدف انصراف خریداران نفت این کشور و روی آوردن آنها به دیگر عرضهکنندگان این کالا اعمال شدهاند. در پی این تحریمها و کم شدن خرید نفت از ایران به دلیل تلاش کشورهای خریدار برای جایگزین کردن نفت این کشور با نفت دیگر تولیدکنندهها، صادرات نفت ایران کاهش یافته است. کاهش صادرات نفت ایران، توسعه اقتصادی کشور را به عنوان یک اقتصاد تکمحصولی صادرکننده نفت، محدود نموده است.
به طور کلی، در کشورهای صادرکننده منابع طبیعی، از جمله ایران، دولت نقش مهمی را در تعیین آزادی سایر بخشها در فرایند توسعهشان ایفا میکند. معمولاً در جوامع دموکراتیک حفاظت از محیط زیست به عنوان یک کالای عمومی معرفی شده و قوانین زیستمحیطی با جدیت بیشتری به اجرا گذاشته میشود. حال آن که در کشورهای برخوردار از ثروت منابع طبیعی، این ثروت جهت تحکیم مواضع سیاسی سیاستمداران و عدم توجه به بخش تولید و توسعه کشور میشود. و حفاظت از محیط زیست به عنوان یک کالای لوکس معرفی شده و بیاهمیت تلقی میشود.
در این مطالعه، برآنیم تا با بررسی اجمالی حوزههای انرژی، توسعه اقتصادی و مالی و تجارت خارجی در اقتصاد ایران به عنوان یک کشور صادرکننده نفت خام و گاز طبیعی، کیفیت زیستمحیطی را مورد ارزیابی قرار دهیم. در پایان روند تحقیق، به سؤالات زیر پاسخ خواهیم گفت:
آیا توسعه اقتصادی، مصرف انرژی، توسعه مالی، توسعه سیاسی و آزادسازی تجاری بر آلودگی محیط زیست در ایران اثر میگذارند؟
آیا میان متغیرهای تأثیرگذار بر آلودگی زیستمحیطی در ایران رابطه بلندمدتی وجود دارد؟
۱-۳ ضرورت مطالعه کیفیت محیط زیست
محیط زیست یکی از ارکان اصلی توسعه پایدار به شمار میآید. در این راستا تلاش میشود فرایند توسعه به گونهای هدایت شود که ضمن حداکثر سازی ارزش افزوده فعالیتهای اقتصادی، نظام طبیعت پویایی تعادلی خود را از دست ندهد. واقعیتهای پیرامون ما نشان میدهد که کره زمین دستخوش بحران زیستمحیطی است. کاهش جنگلها، آلودگی هوا و آب، گرم شدن کره زمین و تغییرات جوی، بالا آمدن آب دریا، انبوه زبالههای شهری و صنعتی، تهی شدن منابع، تخریب مراتع، کاهش تنوع زیستی، تخریب لایه اوزون و . خود مصادیقی از بحرانهای زیستمحیطی است که هماکنون بعضاً در ایران نیز مشاهده میشود. بنابراین، ضروری است عوامل موثر بر میزان آلودگی و تخریب محیط زیست مورد توجه و بررسی قرار گیرد (رستگار، ۱۳۸۹).
۱-۴ اهمیت انرژی، مصرف انرژی و تأثیر آن بر محیط زیست
از آن جا که انرژی به عنوان یکی از نهادههای مهم تولید کالاها و خدمات محسوب میشود، همواره در اقتصاد کشورها از اهمیت ویژهای برخوردار بوده است. در این راستا، تامین انرژی مورد نیاز فعالیتها و بخشهای اقتصادی کشور حائز اهمیت بوده و بررسی ارتباط بین نهاده انرژی و اثرات آن بر تولید و رشد بخشهای اقتصادی درخور توجه است (برزگری صدقیانی، ۱۳۸۹).
در اقتصاد ایران همواره بخش انرژی از جایگاه ویژهای برخوردار بوده و نقش اساسی در توسعه اقتصادی کشور ایفا نموده است. این بخش علاوه بر تامین انرژی مورد نیاز فعالیتهای مختلف اقتصادی و اجتماعی، سالهای متمادی به عنوان بخش پیشرو در تأمین منابع ارزی لازم برای اقتصاد کشور بوده است. بخش انرژی یکی از زیربناهای توسعه کشور به شمار میآید (کاظمی، ۱۳۸۹).
مصرف انرژی، به ویژه انرژیهای فسیلی، در بخشهای مختلف صنعتی، خانگی و تجاری، موجب پراکنده شدن گازهای سمی و زیانآور در محیط زیست میشود که اثرات نامطلوبی بر موجودات زنده و طبیعت دارد. هر چه میزان مصرف انرژی به شکل بیرویه بالا رود، به همان میزان آلودگی محیط زیست و تأثیرات مخربی که بر سلامتی انسانها و طبیعت دارد نیز بالا رفته و زندگی در این محیط آلوده بیش از پیش دشوار میشود. گرم شدن زمین یا گرمایش زمین نام پدیدهای است که منجر به افزایش میانگین دمای سطح زمین و اقیانوسها گردیده است. گاز دی اکسید کربن، که عمدتاً از کاربرد سوختهای فسیلی ناشی میشود، به عنوان یکی از عوامل افزایش دمای کره زمین مطرح است. (رستگار، ۱۳۸۹).
۱-۵ اهمیت پرداختن به توسعه اقتصادی و تأثیر آن بر محیط زیست
رشد اقتصادی مهمترین عامل در تقاضای کل برای خدمات انرژی در ادبیات اقتصادی و به دنبال آن، تولید آلودگی محسوب میشود. الگوی رشد اقتصادی همچنین بر روی ترکیب مصرف سوخت و انرژی و بنابراین نوع ایجاد آلودگی موثر است. همانطور که دلیل اصلی افزایش تقاضای انرژی در آسیا و خاورمیانه، در سالهای اخیر، رشد سریع اقتصادی آنها بوده است (همان).
۱-۶ اهمیت پرداختن به تجارت خارجی و نحوه تأثیر آن بر کیفیت محیط زیست
آزادسازی تجاری از ابزارهای اصلی جهانی شدن، باعث همبستگی بیشتر و ادغام سریعتر اقتصادی کشورها میشود. تجارت آزاد منجر به شکلگیری نظام تولید کشورها بر پایه مزیت نسبی شده و به تبع آن از منابع موجود در کشور به نحو کاراتری استفاده خواهد شد. نکتهای که در این میان قابل تأمل است، آثار و تبعات تجارت میباشد که در چند سال اخیر، موجبات تحولات چشمگیری در زمینههای اقتصادی، فرهنگی و سیاسی و حقوقی و به تبع آن زیستمحیطی ملل مختلف بوده است.
شرایط خاص اقتصاد ایران با اعمال تحریمهای اخیر علیه برنامه هستهای کشور بخش تجاری کشور را با مشکل مواجه کرده است. با توجه به اینکه بیش از ۸۰% از درآمدهای اقتصادی کشور وابسته به درآمد حاصل از صادرات نفت خام میباشد و بخش تولید کشور وابسته به واردات کالاهای سرمایهای و واسطهای میباشد در شرایط تحریمی و محدودیت ارتباطات بینالمللی، توجه به نقش تجارت خارجی در تحولات زیستمحیطی ضرورت مییابد. (رستگاری، ۱۳۹۰).
۱-۷ ضرورت توجه به توسعه مالی
موارد زیر، ضرورت توجه به توسعه مالی را با توجه به شرایط اقتصاد جهانی توصیف میکنند:
گسترش اهمیت و نقش بازارهای مالی در اقتصاد ملی و منطقهای
همگرایی و رابطه بلندمدت رشد اقتصادی و توسعه مالی، جهت افزایش انگیزه کشورها در تدوین برنامههای توسعه مالی
گسترده شدن نقش پول و اعتبار در فعالیتهای اقتصادی کشور
روند رو به رشد توسعه بازارهای مالی دنیا (افضلی ابرقویی، ۱۳۸۸).
توسعه بازار مالی یک عامل مهم در حرکت به سمت رشد اقتصادی، به ویژه در اقتصادهای نوپا محسوب میشود. این پدیده میتواند از یک سو به افزایش کاریی سیستم مالی و از سویی دیگر بر فعالیتهای اقتصادی، تقاضای انرژی و کیفیت محیط زیست اثرگذار باشد (مرادپور اولادی، ابراهیمی و ترکماناحمدی، ۱۳۹۱).
بخش مالی دو بازار (پول و سرمایه) را از چهار بازار اصلی موجود در اقتصاد (بازار کالا، کار، پول و سرمایه) در بر میگیرد. این بخش به علت ایفا کردن نقش مفید واسطهای در تخصیص بهینه منابع به همه بخشهای اقتصاد از جمله بخش واقعی (شامل بازارهای کالا و کار)، به وسیله کاهش دادن هزینههای تأمین مالی و همچنین، تشویق پساندازها و استفاده کارا از آنها، سهم عمدهای در رشد بلندمدت اقتصادی دارد. بنابراین، با توجه به اهمیت ارتباط میان توسعه مالی و عملکردهای اقتصادی، از جمله رشد اقتصادی (از طریق اعطای اعتبارات مالی به بخش خصوصی)[۴] و تجارت بینالملل، در این مطالعه، توسعه بخش مالی کشور مورد بررسی قرار میگیرد (راستی، ۱۳۸۹).
۱-۸ اهداف تحقیق
بررسی وجود رابطه بلندمدت میان متغیرهای عوامل توسعه اقتصادی، مصرف انرژی، توسعه مالی، توسعه سیاسی، تجارت بینالمللی و کیفیت زیستمحیطی در ایران
آزمون اثر نهایی توسعه اقتصادی، مصرف انرژیادامه مطلب در لینک زیر
آخرین نظرات