یک نمونه از طبقه بندی عمومی تعریف محصول جدید که توسط مرکز مشاوره بوز آلن و همیلتن ارائه شده است، جهت تشخیص جدید بودن محصول به کار میرود. شاخصهای این طبقه بندی عبارتند از:
- تازکی برای جهان: تازگی در مقایسه با محصولات موجود در جهان، نظیر محصولاتی که اختراع میشوند، مانند دوربین عکاسی پولارید، اولین دستگاه چاپگر لیزر.
- جدید بودن برای شرکت:
محصولاتی که شرکت برای اولین بار اقدام به تولید آنها میکند؛ در حالی که این محصول برای بازار جدید نیست. برای مثال اولین شامپو که شرکت P&G اقدام به تولید آن کرد، در حالی که قبل از آن شرکتهای دیگر آن را تولید میکردند.
- تازگی ناشی از گسترش خط محصول:
محصولاتی که برای بازار موجود شرکت، به وسیله گسترش خط محصول تولید میشود.
- تازگی ناشی از بهبود محصول:
محصولاتی که بهبود داده میشود، میتوانند به عنوان محصول جدید معرفی شوند. در واقع تمام محصولاتی که امروز دیده میشوند، به نحوی از بهبود محصولاتی قبلی حاصل شدهاند.
- موضع سازی مجدد: محصولاتی که برای آنها کاربردهای جدید یافته میشود را میتوان به عبارتی در زمره تولیدات جدیدی دانست که به تازگی وارد بازار شدهاند. (Booz and Allen,1982,p.6).
۲-۱۵-۲- بازاریابی و توسعه محصول
استراتژیهای بازاریابی، زمانی برای شرکتها موثر واقع خواهند شد که باشناسایی ضعف و قوت داخلی و فرصت و تهدید خارجی هماهنگی مناسبی داشته باشند. تدوین و اجرای استراتژیهای بازاریابی با این فرض باید انجام شود که بازاریابی کنونی، از حالت سنتی خود خارج شدهاند و شرکتها به نوآوری و ارزش افزوده به عنوان عامل رقابت و کسب سود توجه میکنند. با گسترش سیستمهای اطلاعات در تولید (PIS) و بازاریابی (MKIS)، لزوم تغییرات در محصولات بیش از پیش احساس میشود. همین تحولات، مدیران بازاریابی را در انتخاب کالا و بازارهای هدف، بیش از پیش به چالش کشیده است.
۲-۱۶- استراتژیها و مدلهای توسعه محصول
در تدوین استراتژیهای توسعه محصول، برنامههایی باید در دستور کار سازمانها باشد که شرکتها را به جایگاه ایده آل تمایز، تمرکز و رهبری هزینه برساند (جفره و ممقانی، ۱۳۸۶). به همین جهت، نخست استراتژیهای عمومی پورتر که ملموسترین مدلها در این زمینه است، بررسی میشود.
۲-۱۶-۱- استراتژیهای عمومی پورتر
پورتر در سال ۱۹۹۰، این استراتژیها را در قالب سه استراتژی تمایز، تمرکز، رهبری هزینه مطرح کرده است:
- استراتژی رهبری هزینه
هدف از این استراتژی، کسب برتری در رقابت از طریق تولید محصول با کمترین هزینه ممکن، نسبت به رقباست.
هدف اصلی از اجرای استراتژیهای یکپارچگی عمومی و افقی، دستیابی به مزیت در رهبری هزینههاست.
- استراتژیهای تمایز
دومین استراتژی پیشنهادی پورتر، ارائه محصول ویژه است. یعنی کسب مزیت رقابتی از طریق تولید محصولی که از دیدگاه مشتریان، در مقایسه با محصولات مشابه دیگر، منحصر به فرد باشد.
جزییات بیشتر درباره این پایان نامه :(فایل کامل موجود است)
- استراتژیهای تمرکز
آخرین استراتژی پیشنهادی پورتر، تمرکز در بخش معینی از بازار برای محدود کردن دامنه فعالیت است. با محدود شدن کردن دامنه فعالیت است. با محدود شدن دامنه فعالیت، امکان متمرکز کردن منابع مسیر و یک برتری رقابتی، نسبت به رقبا ایجاد میشود. (سرمد سعیدی، ۱۳۸۶: ۱۰۹-۱۰۷)
۲-۱۶-۲- مدل استراتژی رقابتی آنسف
ایگور آنسف در سال ۱۹۵۷ در مجله HBR مدل خود را منتشر کرد. این مدل، برای استراتژی جانشینی محصول با توجه به ماموریت شرکت در محیط رقابتی پیشنهاد شده است (شکل ۷).
آخرین نظرات